Историческа забележителност с национално значение се руши и е в лошо експлоатационно

...
Историческа забележителност с национално значение се руши и е в лошо експлоатационно
Коментари Харесай

Стамболовият мост във Велико Търново се руши

Историческа забележителност с национално значение се разрушава и е в неприятно експлоатационно положение. За това алармираха фенове на NOVA. Става въпрос за емблематичния Стамболов мост във Велико Търново - емблематично оборудване на над 130 години.
С днешна дата има сигнали, че има проблеми с него. NOVA направи инспекция с общината. Оказва се, че това оборудване е значимо за историята. Построено от компанията правила Лъвов мост, Орлов мост и Желязната черква в Истанбул. С този мост има обвързвана любовна история с минал под него водач със аероплан. 
Стамболовият мост във Велико Търново – кръстен на бележития български общественик и бунтовник, както и публицист и стихотворец Стефан Стамболов. Построен е в края на XIX век и към момента се счита за неповторим в техническо отношение.
" Най-известната история е любовна – за водач минал със самолета си под моста. Малко хора не знаят за историята на Петко Попганчев под моста. Невероятен водач ", разказва  Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

Въпреки, че е единствено пешеходен, с днешна дата Стамболовия мост наподобява в неприятно експлоатационно положение с ръждясали парапети.

" Парапетът към този момент едоста ръждясал, само че имаме грижата за това. Вече е открита компания реализатор ", показва Генчев. 
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ

Видни са и огромни дупки по асфалта. " Дупките са нужни. Тази вода би трябвало да изтича. Иначе може да се просмуче и да наруши структурата. Водата, която се събира, трябва да отиде някъде и тя отива в реката през тези дупки ", твърди зам.-кметът. 

Недоумение в хората будят и катинари, елементи от коли, прикрепени към перилата на моста. Били израз на заключена обич във форма на модерно изкуство, само че и за това било помислено.

" Ще се опитаме да измислим нещо за влюбените. Място, където да ги закачат, тъй като това е едно от най-красивите места в града ", съобщи Генчев.  Като красиво място, привличащо туристи, на мостът на Стефан Стамболов предстояло да му бъде вдъхнат нов живот. " Да стане нещо като Монмартър – улица на занаяти. Има подобен план заложен ", твърдтя от общината. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР